Yoga & Horses


Küldetésem, hogy a jóga és a lovak segítségével utat mutassak az embereknek egy tudatosabb, egészségesebb és boldogabb élethez.

Csabai-Geng Franciska vagyok,

jógaoktató, lovasedző és közgazdász.

A lovakkal 10 éves koromban ismerkedtem meg és szerelem lett az első pillanattól kezdve. Az évek során igyekeztem egyre magasabb szintre képezni magam, letettem a rajtengedélyvizsgát és részt vettem néhány díjlovas és díjugrató versenyen is. Azonban akkor éreztem, hogy megtaláltam a helyem ebben a lovas világban, amikor elkezdtem a szabadidomítással és a földről való munkával foglalkozni. Ez azóta kiegészült az akademikus lókiképzéssel való ismerkedéssel. Ezáltal kezdtem el igazán megérteni a lovakat, figyelni a jelzéseiket, megérteni, hogy mit szeretnének nekem mondani. Fantasztikus élmény volt azt érezni, hogy értem őket, hatékonyan tudok velük az ő nyelvükön kommunikálni és látom, hogy szívesen dolgoznak velem együtt partnerként.

Mindez valójában akkor érett meg bennem, amikor mélyebben elkezdtem foglalkozni a jógával. 20 éves korom óta érdekelődöm a spiritualitás iránt, és azóta vonz, hogy minél mélyebben megértsem magamat, a testemet, másokat és a minket körülvevő világot. A jógában találtam meg azt a logikus, gyakorlatias rendszert, azt az életmódot, amivel igazán tudok azonosulni. 2019-ben végeztem el egy 1 éves 200 órás hatha jóga oktató képzést, amely során az ászanázás mellett részletesen tanultam jógafilozófiáról, a jóga nyolc lépcsőfokáról, anatómiáról és életmódról. Ebben az időszakban egy elég intenzív változáson mentem keresztül, mely során sokat változtam én és a környezetem is (hiszen ahogy kint, úgy bent). Megváltoztak a gondolataim, a kapcsolataim, az életmódom, a saját magamhoz és a környezetemhez fűződő viszonyom.

Egy olyan eszközrendszert ismertem meg, mely segít a mindennapokban tudatosabban élni, gondolkodni és feloldani a testemben, elmémben és érzelmi szinten keletkező feszültséget. Ezen a folyamatosan tartó önismereti és önfejlesztő úton a lovak fontos segítőim, hiszen ők mindig kendőzetlenül visszatükrözik, hogy épp milyen állapotban vagyok. Mindig rámutatnak arra, hogy mi az a terület, ahol épp elakadásom van, amin szükséges lenne dolgoznom önmagamon. A jóga pedig egy széles eszközrendszert kínál ehhez az önmunkához, segít, hogy fel tudjam oldalni ezeket a blokkokat, visszataláljak a középpontomba, hogy megtalálhassam a belső egyensúlyom. Valamint a jógagyakorlásokat követően olyan mély, harmónikus és elengedett kapcsolódásokat tapasztaltam meg a lovakkal, mint még előtte soha.

Amikor a jógával elkezdtem mélyebben foglalkozni, akkor jött a felismerés, hogy a lóval való foglalkozás maga a jóga. Számos elv, amit a jóga tanít megjelenik a lóval való foglalkozás során is. Így a lovak segítenek, hogy a jóga elveit gyakorlatban is megtapasztalhassuk, gyakorolhasssuk, ezáltal a lovak mintegy kísérőként segítenek a valódi Önvaló felé vezető úton, hogy visszataláljunk Önmagunkhoz.

A saját élményű tapasztalások arra inspiráltak, hogy az ilyen szemszögből történő jógagyakorlást és lóval való szívből jövő kapcsolódás élményét másokkal is megosszam, és ezáltal segítsem az embereket problémáik megoldásában, céljaik megvalósításában. Valamint céljaim közé tartozik ember és ló kapcsolatának és köztük lévő kommunikációnak a fejlesztése. Ezért hoztam létre a Yoga & Horsest, mely keretén belül egyéni, páros és csoportos lovas jógás foglalkozásokat szervezek.

Végzettségek, képzések:

1 éves, 250 órás hatha jógaoktató  képzés (2018/2019)
Yin jógaoktató képzés (2021)
Kismama jógaoktatói képzés (2022)
Lovasedzői végzettség (2021)
Natívmethod Mentoring Program (2023 - folyamatban)
Kiss-Kovács Fanni, Focus on the Horse Hungary - Lovaglás és lókiképzés - Folyamatos képzés akademista szemléletben
Kardos Edina, Kapcsolat Lovasterápia és Tréning Központ - Ló asszisztált módszertani műhelyek
Kiss Tímea, Lópofa Egészségmegörző és Oktató Kft.  - Alternatív képességfejlesztés lóháton és önismeret lovakkal, Mozgásfejlesztés lóháton
Török György, Free Horse Style alapképzés